T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI
WEB SİTESİ GİZLİLİK VE ÇEREZ POLİTİKASI
Web sitemizi ziyaret edenlerin kişisel verilerini 6698 sayılı Kişisel Verilerin Korunması Kanunu uyarınca işlemekte ve gizliliğini korumaktayız. Bu Web Sitesi Gizlilik ve Çerez Politikası ile ziyaretçilerin kişisel verilerinin işlenmesi, çerez politikası ve internet sitesi gizlilik ilkeleri belirlenmektedir.
Çerezler (cookies), küçük bilgileri saklayan küçük metin dosyalarıdır. Çerezler, ziyaret ettiğiniz internet siteleri tarafından, tarayıcılar aracılığıyla cihazınıza veya ağ sunucusuna depolanır. İnternet sitesi tarayıcınıza yüklendiğinde çerezler cihazınızda saklanır. Çerezler, internet sitesinin düzgün çalışmasını, daha güvenli hale getirilmesini, daha iyi kullanıcı deneyimi sunmasını sağlar. Oturum ve yerel depolama alanları da çerezlerle aynı amaç için kullanılır. İnternet sitemizde çerez bulunmamakta, oturum ve yerel depolama alanları çalışmaktadır.
Web sitemizin ziyaretçiler tarafından en verimli şekilde faydalanılması için çerezler kullanılmaktadır. Çerezler tercih edilmemesi halinde tarayıcı ayarlarından silinebilir ya da engellenebilir. Ancak bu web sitemizin performansını olumsuz etkileyebilir. Ziyaretçi tarayıcıdan çerez ayarlarını değiştirmediği sürece bu sitede çerez kullanımını kabul ettiği varsayılır.
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz aşağıda sıralanan amaçlarla T.C. İçişleri Bakanlığı tarafından Kanun’un 5. ve 6. maddelerine uygun olarak işlenmektedir:
Web sitemizi ziyaret etmeniz dolayısıyla elde edilen kişisel verileriniz, kişisel verilerinizin işlenme amaçları doğrultusunda, iş ortaklarımıza, tedarikçilerimize kanunen yetkili kamu kurumlarına ve özel kişilere Kanun’un 8. ve 9. maddelerinde belirtilen kişisel veri işleme şartları ve amaçları kapsamında aktarılabilmektedir.
Çerezler, ziyaret edilen internet siteleri tarafından tarayıcılar aracılığıyla cihaza veya ağ sunucusuna depolanan küçük metin dosyalarıdır. Web sitemiz ziyaret edildiğinde, kişisel verilerin saklanması için herhangi bir çerez kullanılmamaktadır.
Web sitemiz birinci ve üçüncü taraf çerezleri kullanır. Birinci taraf çerezleri çoğunlukla web sitesinin doğru şekilde çalışması için gereklidir, kişisel verilerinizi tutmazlar. Üçüncü taraf çerezleri, web sitemizin performansını, etkileşimini, güvenliğini, reklamları ve sonucunda daha iyi bir hizmet sunmak için kullanılır. Kullanıcı deneyimi ve web sitemizle gelecekteki etkileşimleri hızlandırmaya yardımcı olur. Bu kapsamda çerezler;
İşlevsel: Bunlar, web sitemizdeki bazı önemli olmayan işlevlere yardımcı olan çerezlerdir. Bu işlevler arasında videolar gibi içerik yerleştirme veya web sitesindeki içerikleri sosyal medya platformlarında paylaşma yer alır.
Oturum Çerezleri (Session Cookies) |
Oturum çerezleri ziyaretçilerimizin web sitemizi ziyaretleri süresince kullanılan, tarayıcı kapatıldıktan sonra silinen geçici çerezlerdir. Amacı ziyaretiniz süresince İnternet Sitesinin düzgün bir biçimde çalışmasının teminini sağlamaktır. |
Web sitemizde çerez kullanılmasının başlıca amaçları aşağıda sıralanmaktadır:
Farklı tarayıcılar web siteleri tarafından kullanılan çerezleri engellemek ve silmek için farklı yöntemler sunar. Çerezleri engellemek / silmek için tarayıcı ayarları değiştirilmelidir. Tanımlama bilgilerinin nasıl yönetileceği ve silineceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için www.allaboutcookies.org adresi ziyaret edilebilir. Ziyaretçi, tarayıcı ayarlarını değiştirerek çerezlere ilişkin tercihlerini kişiselleştirme imkânına sahiptir.
Kanunun ilgili kişinin haklarını düzenleyen 11 inci maddesi kapsamındaki talepleri, Politika’da düzenlendiği şekilde, ayrıntısını Bakanlığımıza ileterek yapabilir. Talebin niteliğine göre en kısa sürede ve en geç otuz gün içinde başvuruları ücretsiz olarak sonuçlandırılır; ancak işlemin ayrıca bir maliyet gerektirmesi halinde Kişisel Verileri Koruma Kurulu tarafından belirlenecek tarifeye göre ücret talep edilebilir.
KELEDOŞ
|
MALZEMELER
200-250 gr. Kuşbaşı dana/kuzu eti, 1 su bardağı yeşil mercimek, 1 su bardağı den (buğday), 1 su bardağı haşlanmış nohut,1 orta boy kuru soğan , 2 su bardağı çökelek (bulamazsanız, süzme yoğurt), 3 yemek kaşığı tereyağ / sıvı yağ, Pazı otu (pazi), 3 diş sarımsak, Tuz, karabiber, pul biber.
HAZIRLANIŞI
Eğer haşlanmış etiniz yok ise, eti düdüklü tencereye koyup haşlayın. Ayrı bir tencereye yeşil mercimek ve buğdayı koyup haşlamaya bırakın. Onlar haşlanırken diğer malzemeleri hazırlayalım. Pazıları doğrayın, sarımsakların kabuklarını soyun. Soğanları doğrayıp tavada tereyağı ile soteleyelim. Haşlanan eti de soğanların içine katarak kavurmaya devam edelim, et güzelce kavrulsun. Daha sonra kavrulan eti düdüklü tencereye alıp İçine haşlanan mercimeği ve buğdayı, nohut ve pazıları da ilave ederek kavurmaya devam edelim. Tuz ve karabiberini atmayı unutmayalım. Biraz da su ilave ederek üstünü az geçsin, düdüklünün kapağını kapatıp pişmeye bırakalım.40 dakika kadar pişirelim. Yemeğimiz piştikten sonra derin olmayan bir tencereye veya genişçe bir servis tabağına alıp içine çökeleği veya süzme yoğurdu ekleyelim, 2 diş sarımsağı da rendeleyip ve bir güzel karıştıralım. Tavaya tereyağını koyup ocağa alalım içine toz kırmızıbiber ve pul biberi koyalım kısık ateşte kızdıralım ve yemeğin üzerine dökelim ve bu enfes yemeği soğutmadan afiyetle yiyelim. Afiyet olsun.
|
AYRAN AŞI
|
MALZEMELER
1 su bardağı
buğday, 1/2 su bardağınohut, 500 gramsüzme yoğurt,6 su bardağısu,1 çay kaşığı,tuz
HAZIRLANIŞI
Yoğurt bir tencerede çırpılır, bir yumurta ile bir kaşık un ilave edilir, fazla sulu olmamak kaydıyla bir miktar su katılır, koyu kıvamda bir ayran hazırlanarak ocağa bırakılır, sürekli karıştırılarak kaynatılır. Önceden pişirilmiş den (döğme), ince doğranmış evelik kaynayan ayranın içine dökülür, evelikler pişinceye kadar kaynatılır ocaktan indirilir, isteğe göre küçük doğranmış kabak da katılarak pişirilebilir. Servis yapıldığında üstüne ince kıyılmış kişniş dökülür, kişniş güzel bir tat ve koku verir.Afiyet olsun.
|
CILBIR
|
MALZEMELER
2 orta boy soğan, 3-4 adet yeşil biber, 3 adet domates (veya salça), bir çay bardağı pirinç, pul biber, tuz, bir yemek kaşığı kuru zeytirun (veya birkaç dal tazesi), 2 yumurta, bir tatlı kaşığı un, yağ, isteğe göre kavurma.
HAZIRLANIŞI
Soğanlar doğranıp yağda hafif pembeleştirilir, doğranmış yeşil biberler ilave edilir bunlarda hafif kızarınca doğranmış domates, tuz, pul biber katılır, 4-5 bardak kaynar su ilave edilir, bir çay bardağı pirinç bu karışımda pişirilir, zeytirun ilave edilir. Diğer tarafta bir tavaya bir kaşık yağ konur, yağ ısınınca ayrı bir kasede 2 yumurta çırpılır içine 2 çay kaşığı un ilave edilir. Bu karışım tavadaki yağı akıtılarak konur yağda kabaran yumurtanın altı kızarınca çevrilir, pembeleştirilir, kabarmış bir vaziyette pişen yumurtalar pişen yemeğin içine ilave edilir.Afiyet olsun.
|
HELİSE
|
MALZEMELER
Bir büyük tavuk eti (Hindi etiyle yapılırsa daha nefis olur), 2 komposto kasesi den (döğme), tereyağı, tuz.
HAZIRLANIŞI
Yıkanmış parçalanmış tavuk eti (kemiklerinden ayrılmadan) ve den büyükçe bakır bir tencereye bırakılır, bunları pişirecek kadar su ilave edilir pişirilir. Pişme süresince devamlı tahta kaşıkla karıştırılır.Tavuk eti kemiklerinden ayrılıp ezilinceye kadar pişirmeye devam edilir, tuz ilave edilir, içinden kemikleri alınır denle tavuk eti karışımı muhallebi kıvamına gelince tabaklara alınır ortasına tereyağı bırakılarak servis yapılır. Afiyet olsun.
|
MURTUĞA
|
MALZEMELER
Tereyağı 250gr, yumurta 4 adet, 1 su bardağı un.
HAZIRLANIŞI
Bakır bir tencerede yağ eritilir. Yağı kızdıktan sonra unu azar azar dökülerek iyice karıştırılır, hafif sarı renkte kavrulur (buna çörek içi denir), diğer tarafta bir kasede çatalla çırpılmış yumurtalar çörek içinin üzerine gezdirilerek dökülür, bu esnada yumurta çörek içine karışır ve kabarır, fazla dağılmamasına dikkat edilerek çatalla çevrilir ve diğer tarafın pişmesi sağlanır.Servis tabağına alınır, genellikle bal yada reçele yenir. Afiyet olsun.
|
OTLU PEYNİR
|
HAZIRLANIŞI
Ağız tadı, sofraların gülü olarak bilinir. Peynir yapıldığı zaman içine doğranmış sirmo, tarhun, kekik, mendo vb. otlar bırakılır, salamura yada yer peyniri olarak tüketilir. Yer peyniri toprak küplere (şimdi plastik bidonlara) sıkıca bastırılarak doldurulur, ağzına iğde yaprağı kapatılır, onunda üstüne saman karışık çamurla hava almayacak şekilde sıvanır. Serin bir yerde kuyu kazılır, ağzı aşağı gelecek şekilde gömülür, üstü kapatılır, genellikle kış aylarında tüketilen bu peynirin tadı bir başka olur, bazen aralarına cacık konarak da tutulur.
Kahvaltıdan hiç eksik edilmeyen bu nefis peynir sadece kahvaltılarda değil her yemekten sonra bir lokma bile olsa yenir. Afiyet olsun. |
TANDIR BALIĞI
|
HAZIRLANIŞI
Balıklar iyice yıkanıp temizlendikten sonra tuzlanıp kalbur üzerine dizilerek iyice süzdürülür. Diğer tarafta bir tabak içerisinde yoğurt ile un karıştırılarak yoğurt kıvamında bir bulamaç hazırlanır. Tandır iyice kızdırılır. Genellikle tandırda balıktan önce ekmek pişirildiği için tandır kızgın durumdadır. Balıklar hazırlanmış olan bulamaç’a batırılır, elin içinde iki yada üç tane alınarak tandırın kenarlarına sırayla yapıştırılır, tandırın ağzına bir sac kapatılır, balıklar pembeleşinceye kadar pişirilir. (isteğe göre bazen balıklar karın kısmından kesilerek havyarı içinde kalacak şekilde hava kesesi çıkarılır, içi temizlenir sonra pişirilir. Afiyet olsun.
|
BULGUR AŞI
|
MALZEMELER
1 Su bardağı Bulgur , 10 adet Soğan(Arpacık) , 10 adet Patates(Küçük) , 1 Su bardağı Nohut , Kurutulmuş biber , 5 Su bardağı Kemikli (Et suyu) , 1 Su bardağı Mercimek
HAZIRLANIŞI
Yağ tencereye konur salçayla birlikte ezilir. Bulgur yeşil mercimek konur. Et suyu veya ılık su, ölçüsünde ilâve edilir. Kaynamaya bırakılır. 10-15 dakika kaynadıktan sonra küçük arpacık soğanlar atılır, pişmeye yakın küçük patatesler atılır. Önceden haşlanmış nohut ilave edilir. Kaynamaya bırakılır, isteğe göre kavurma et, kurutulmuş acı biber katılarak yemeğe lezzet verilir. Afiyet olsun.
|
ÇİĞER KÖFTESİ
|
MALZEMELER
1.5 kg. yarısı kara, yarısı akciğer, 1.5 kg. köftelik bulgur, 1 büyük baş soğan, 1 tatlı kaşığı pul biber, 1 tatlı kaşığı karabiber, 4-5 adet sivri biber, yarım çorba kâsesi kadar ince doğranmış maydanoz, onun yarısı kadar reyhan.
Üstü için ; 200 gr. tereyağı, bir yemek kaşığı pul biber, yeşil soğan ve maydanoz HAZIRLANIŞI
Ciğer ve baş soğan makinede çekilir, ölçüye göre bulgur, pul biber, karabiber, tuz katılır, ince doğranmış yeşil biberler ve doğranmış maydanoz, reyhan katılarak iyice yoğrulur. 5-6 dakika dinlendirilir, avuç içinde yumurta büyüklüğünde yuvarlak köfteler yapılır. Diğer tarafta bir tencerede su kaynatılır. Kaynayan suyun içine köfteler atılır (su köftelerin hemen üstüne çıkacak miktarda olur) ve pişirilir.
Servis tabaklarına alındığında, bir tarafta pul biberli, tereyağı yada sade yağ eritilir, köftelerin üzerine gezdirilir, ince kıyılmış maydanoz ve yeşil soğan köftelerin üzerine dökülerek yenir. Afiyet olsun |