Devlet-toplum ve birey ilişkilerinin, temel haklar-özgürlükler ve sorumluluklar temelinde ele alındığı yeni ve çağdaş bir dünyanın kapılarını araladığımız, bireylerin, toplumların ve devletlerin değiştiği, sistemlerin kendisini gözden geçirdiği ve her şeyin insan ve onun mutluluğu için olduğu anlayışının güç kazanarak, bireylerin temel hak ve özgürlükleri konusunda önemli gelişmeler elde ettiği bir dönem yaşıyoruz. Tüm bu değişim rüzgarları, hiç kuşkusuz yönetim yapısında da ciddi değişimleri beraberinde getirmektedir. Geleneksel yönetim paradigmasının parçalandığı bir modelden çağdaş yönetim yapısına doğru yol almaktayız.
Çağdaş yönetim anlayışı ile birlikte örgütün salt biçimsel yapısının korunması, modernize edilmesi ve yalnızca insan davranışlarını değerlendirme yeterli görülmemekte; kamuoyunu anlamak, doğru algılamak ve halkın istek ve taleplerini belirleyici kabul edip, örgütün misyonu ve vizyonunu buna göre şekillendirmek, tüm paydaşların aktif rol aldığı bir katılım süreci oluşturmak çağdaş örgüt yapısının temel unsurlarından kabul edilmektedir.
Bu bağlamda, kamu olarak tüm bu sorumlulukların dağılımında ortak bir payda oluşturabilmek ve gereksinimler piramidini birlikte belirleyebilmek için Van Valiliği olarak yeni bir platform ve yeni bir oluşumun temellerini attık: Van Proje Koordinasyon Birimi.
Birimin en önemli misyonu, kentimiz Van’da devlet-toplum/birey ilişkilerinin çok boyutlu yapısı ve niteliği içinde başta sivil toplum örgütleri ve hükümet dışı organizasyonlar olmak üzere kamunun ve sivil alanın her kesiminde yer alan aktörleri ortak paydada birleştirmek suretiyle kamu-sivil toplum entegrasyonu ile geliştirilecek yeni ve çağdaş yönetim modeline işlerlik kazandırabilmeyi ve kentte yaşayan tüm dinamiklerin kente kanalize edilmesini, ihtiyaçlar hiyerarşisini kent dinamikleri ve kentin yaşayan tüm unsurları ile birlikte belirlemenin önünü açmayı hedeflemesidir.
Birimin Hedefleri:
• Kamu kurum kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin ilimize dönük çalışmalarının tek elden koordine edilmesini sağlamak
• Uluslar arası hibe ve kredi programlarından gerekli mali destek kaynağının bulunabilmesini sağlamak
• Tüm kamu kurum ve kuruluşları bünyesinde proje ekipleri oluşturulmasını temin etmek
• Projelerin izlenmesi, denetlenmesi, hazırlanması ve takip edilmesi süreçlerini makro düzeyde yönetmek
• Veri bankası oluşturmak ve proje envanter çalışması yapmak
• Başarı hikâyelerini sizinle paylaşmak
• Çok aktörlü pilot proje uygulamalarını yaygınlaştırmak
• Hazırlanacak AB projeleri için alt yapı hazırlamak
• Kurumsal stratejik planların oluşturulmasını sağlamak
• Kent politikasını kentteki tüm paydaşlarla belirlemek (Yönetişim)
• Yerel Kapasitenin Geliştirilmesi: Hızla artan nüfusun ihtiyacını karşılayacak kamu hizmetlerinin planlanması, düzenlenmesi, sunulması ve yönetilmesi için kapasite geliştirilmesi.
• Ortak akıl oluşturma, kent politikasının belirlenmesi
• Sorunu belirlerken ve çözüm üretirken sorunu yaşayan dezavantajlı grupların aktif katılımını sağlayarak çözme hedeflenmektedir.
Portal:
Sitemizde proje envanter çalışmalarına, kurumsal bazda proje ekiplerine, AB ve diğer proje fon kaynaklarına ulaşabileceksiniz.
• Güncel proje çağrılarını takip edebilecek, bilimsel nitelikli ve birimin ilgi alanına giren konularla ilgili makale ve denemelerinizi yayınlayabilecek, bu yayınları buradan takip edebileceksiniz.
• Proje Koordinasyon Biriminin yapmış olduğu tüm faaliyetleri izleyebileceksiniz.
• Toplumsal, kırsal ve kentsel alan problemlerine ilişkin olarak proje önerilerinde bulunabilecek ya da bu bağlamdaki proje fikirlerinizi paylaşabilecek, iletişim kurabileceksiniz.
Kuruluş:
05 Aralık 2007 ve 170 sayılı, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü Valilik Oluru yazısı ile Van Valiliği bünyesinde, İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğüne bağlı olarak kurulmuştur.
Amaç:
Kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler ile üniversite bünyesinde bulunan proje birimleri arasında koordinasyonu ve uyumu sağlamak; kaynakların verimli kullanılması için bu birimlerin proje ekiplerine " Proje Hazırlama", "Proje Süreç Yönetimi" ve "Proje Fon Kaynakları" eğitimlerini vermek ve Avrupa Birliği'nin Katılım Öncesi Mali Yardımları ile diğer fon kaynaklarından ilimizin daha fazla yararlanmasının sağlamaktır.
Yürüttüğümüz Faaliyetler:
Van ilinde bulunan kamu kuruluşlarının, yerel yönetimlerin, birliklerin, eğitim kurumlarının, sivil toplum kuruluşlarının ve diğer kurumların Ulusal ve Avrupa Birliği fonlarından yararlanarak projeler yapmasını sağlamak,
Hazırlayacakları projelere idari ve teknik destek sağlamak,
Proje üretmek isteyen kamu ve sivil toplum kuruluşları ile belediyelere Avrupa Birliği‘ye üye ve aday ülkelerden proje ortağı bulmada yardımcı olmak,
İl genelinde tasarruf ve verimlilik sağlamak amacıyla ihtiyaca uygun projeler üretilmesini sağlamak ve örnek projeleri duyurmak,
Proje hazırlanmasında ilgili kurum ve kuruluşlara eğitici çalışmalar yapmak,
Projesi kabul edilen kurum ve kuruluşlara yaygınlaştırma faaliyetleri konusunda yardımcı olmak,
Ülkemizin yararlanabileceği tüm fonları il düzeyinde tanıtmak,
Avrupa Birliği, Dünya Bankası, Ulusal Ajans ve diğer kuruluşlar tarafından yapılan proje teklif çağrılarını proje yapabilecek kurum ve kuruluşlara duyurmak,
Üye ülkeler, Ulusal Ajans, Avrupa Birliği Komisyonu ve diğer uluslararası kuruluşlarla işbirliği konusunda ilişkileri yürütmek,
İl Özel İdaresinin yasalarla belirlenmiş görevleri ile ilgili olarak Avrupa Birliği fonlarından yararlanılması için projeler üretmek ve bu konu ile ilgili iş ve işlemleri takip etmek.